Pedro Rodriguez: A csendes Ász

 2011.04.24. 17:22

 

 

 

 

 

Hogy miért ezt a címet adtam ennek a bejegyzésnek? A válasz egyszerű: Mert ő tényleg egy csendes ász. A ma már stabil spanyol válogatott és a Barca alapemberévé váló Pedro története megér egy írást mindenképp.

A Barcelonához igazolása sem volt mindennapi. Egy helyi tenerifei kis csapatban játszott 2004-ig , ahová elutaztak a Barcelona megfigyelői is, azzal a szándékkal, hogy szerződtessék Jeffren Suarzet. Meg is szerezték Jeffren játékjogát, ezután pedig egy helyi ifjúsági edzővel találkoztak a megfigyelők, amíg nem jön a repülőgép. Az edző abban a tévhitben élt, hogy Pedrot vette meg a Barcelona, erre a megfigyelők csak ennyit válaszoltak: "Pedro? Ő kicsoda?" . És ezzel jöhetett a nagy kihívás, egyre feljebb kerülni a Barcelona ranglétráján.

2004-2006-ig a Juvenil A csapatban szerepelt, ottani teljesítményével kiérdemelte a B csapathoz kerülést. 2007-től a B csapat állandó tagja lett, a 2007/08-as szezonban még a felnőtt csapatban is bemutatkozhatott a Murcia ellen. Az ekkor még a B csapatot irányító Josep Guardiola itt figyelt fel Pedro játékára. A katalán tréner a 2008/09-es szezonra vette át a felnőtt együttest, ahová többször is felhívta az általa favorizált Pedritot. A forduló pont még csak most jött.

A kiugrás éve a 2009/10-es szezon volt. A nyári felkészüléskor óriási meccseket játszott a fiatal támadó. A Bilbao elleni szuperkupa meccsen kezdő volt, ahol góllal bizonyított, ezzel Guardiola felajánlotta neki a profi szerződést, és a 17-es mezszámot. Az augusztus végi Európai Szuperkupát a hosszabbításban nyerte meg a Barca 1-0-ra, természetesen Pedro góljával. Az egész évben hasznosan játszó Pedro 23 gólig jutott minden sorozatban a szezon végére, voltak köztük olyan fontos gólok, mint a klub VB döntőjében szerzett egyenlítő találat a 88. percben, amit a Barcelona a hosszabbításban megnyert. Olyan támadókat előzött meg a góllövő listán, mint Zlatan Ibrahimovic, vagy Thierry Henry, csupán Lionel Messi kerekedett a fiatal spanyol fölé. Még ezzel sem ért véget a csoda szezon, ugyanis Vicente del Bosque meghívta a 2010-es dél-afrikai VB-re Pedrot, aki nem is mert volna erre gondolni, hogy 1 év alatt ennyit elérhet.

A 2010/11-es szezonra stabil kezdővé vállt, egyrészt jó teljesítménye, másrészt Zlatan Ibrahimovic távozása miatt. Az őszi 5-0-ás El Clasicon gólt is szerzett, ám a balhé sem maradhatott el. Cristiano Ronaldo ellökte Guardiolát, aki nem adta neki oda a labdát, és ezt Pedro számon kérte a portugálon aki csak ennyit mondott: "És te, te ki vagy?"

Pedro játékát mindig az alázat jellemezte, ugyan olyan hevesen képes védekezni, mint támadni, egy csupa szív játékosról beszélünk. Nem volt "előre bejelentett tehetség", mint pl Messi vagy Bojan, de mégis azt a szintet hozza. Nem úgy mint az örök ígéretek , gondolok itt Giovanni dos Santosra, vagy Gai Assuinra.

Pedro tökéletes példája annak, hogy ha keményen és alázattal végezzük a munkánkat, akkor bármit elérhetünk, és ezzel nem egy ember példaképévé vált.

Az ő felemelkedése azért nagy részben mesterének Guardiolának is köszönhető volt, aki felfigyelt rá, és folyamatosan tanácsokkal látta el a fiatal támadót. Még a tartalék csapatban volt érintett mind Pedro, mind Guardiola, és egy harmad osztályú csapat vitte volna a fiatal támadót, ezt pedig Pep nem engedte. Mondhatjuk: Igaza lett.

Végül egy idézettel zárnék, ami tökéletes zárása ennek a történetnek, ki más mint Guardiola mondta ezt Pedroról: "Ha Pedro brazil lenne, az egyesületnek aligha lenne annyi pénze, hogy szerződtesse őt."

Írta: Baggio

Forrás: eurobarca.hu

Címkék: barca rodriguez ász pedro guardiola

A bejegyzés trackback címe:

https://baggioblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr362852277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása